Други забележителностиЗабележителности

Народен театър Иван Вазов

Народен театър Иван Вазов е едно вълшебно място, което трябва да бъде посетено от всеки ценител на изкуството като цяло. След Освобождението на страната София е избрана за столица и започва огромен прогрес в изкуството у нас. Рождената дата на театъра у нас е 1904 година, а малко по-късно трупата става Български народен театър. През 1962 година вече получава сегашното си име Народен театър Иван Вазов.

През 1904 година е положено началото на строежа на театралната сграда. Проектът е дело на известните австрийски архитекти Фелнер и Халмер. В залата са предвидени 848 места за зрителите, а таваните, които са забележителни, са дело на Рудолф Фукс. Благодарение на тези австрийски творци, сградата и днес носи духа на стара Виена. Официално театърът отваря врати през януари 1907.

През 1923 година по време на едно от представленията избухва голям пожар и старата сграда е унищожена до основи. Започва реконструкция, която продължава от 1924 до 1928. Само за четири години немският архитект Мартин Дюфлер успява да върне блясъка на театралната сграда. Докарана е специална механизация за сцената, която функционира и днес. Само най-добрите европейски театри имат такава техника, която със своята немска прецизност се използва за голямата сцена и днес.

През Втората световна война заради бомбардировките над София представленията са преустановени. След края на войната театърът отново започва да радва своите гости. Въпреки тежкото следвоенно положение, хората имат нужда от култура. На сцената на театъра са играни пиеси по творби на Иван Вазов, Пенчо Славейков и Яворов, както и много други, които оставят своята диря в българската литература.

В театъра има три сцени, които дават възможност за няколко представления по едно време. В голямата зала има 780 места, които са по-малко от първоначалната зала преди пожара. Камерната сцена е подходяща за по-малки постановки и разполага със 135 места. На четвъртия етаж се намира най-малката сцена, която има само 72 места.

Днес в Народен театър Иван Вазов имат огромната чест да играят и изявяват своя талант едни от най-известните български актьори, които разкриват възможностите на българските творци. Най-голяма чест и признание за всеки артист е да излезе на сцената на Народен театър Иван Вазов и да бъде аплодиран от публиката.

Покажи още

Свързани статии

Back to top button
error: Content is protected !!