БанскоВ БанскоЗабележителности

Един от най-емблематичните символи на град Банско

Един от символите на Банско е църквата Св. Троица разположена в центъра на града въдворяващ уникален звън на камбаните. Църквата, която е една от най-големите православни храмове в България и е сред най-посещаваната забележителност в града от много туристи. Към храмовия комплекс принадлежи и църквата „Преп. Паисий Хилендарски“. Църквата представлява трикорабна псевдо базилика построена през 1835 год. от местни майстори. Обявена е за архитектурно-исторически паметник.

На главния вход на храма може да се видят християнски кръст и турския полумесец – символ на търпимост между двете религии. Изографисването на храм-паметника е свързано с имената на известни майстори от Дебърската художествена школа – Уста велян Огнев, а иконите са изписани от прочутите майстори на Банската иконописна школа Димитър и Симеон Молерови. Той прави кръста на разпятието и престола, големите прекрасни  иконостасни икони са дело на  Симеон Молеров.

Кула-камбанария в храма е построена по-късно през 1850 –от Уста (Майстор) Глигор Доков. Тя е високо 30 и е символ на града Банско, на която през 1866 г. е монтиран часовник от майстор Тодор Хаджирадов. Храмовия комплекс е определен като едно от най-значимите достижения на банската култура по време на възраждането. Нейният величествен силует впечатлява всеки турист.

До преди изграждането на храм св. „Александър Невси“ в град София,  църквата „Света Тройца“ се считала за най-големият православен храм в страната.

За туристите, който искат  да разгледат този православен храм и други забележителности наоколо в района може да се настанят в някой от луксозните и добре обзаведени хотели в Банско. Предлагащи изключително модерни бази и спа центрове с богат набор от уелнес процедури. Освен, че не най-предпочитания зимен ски курорт е популярен с минералните извори,  това го превръща в СПА курортна станция. Многобройните туристически забележителности в района и добрите условия за настаняване правят открояван Банско, като най-предпочитаната зимна ски дестинация.

Покажи още

Свързани статии

Back to top button
error: Content is protected !!