Интересно

Дископатия – Причини, симптоми и лечение

Знаете ли, че дископатия е разговорният начин, по който наричаме това, което медиците познават като дискова херния? Това заболяване може да предизвика болка и дискомфорт в гърба, затова е добре да бъде разпознато и лекувано възможно най-бързо.


Причини за поява на дископатия

Редица фактори могат да бъдат причина за дискова херния. На първо място ще споменем стареенето като естествен процес. С напредването на възрастта междупрешленните дискове започват да губят своята гъвкавост и еластичност, а с това стават по-склонни към наранявания и износване. Дисковата херния може да възникне и в резултат на прекомерно физическо натоварване и неправилна грижа за гръбначния стълб. Резки движения също могат да отключат проблеми с гръбнака, а оттам и дископатия.


Симптоми

Симптомите на дископатия се различават в зависимост от местоположението и степента на увреждане на диска. Общите симптоми, по които може да я познаете, включват болка, ограничение на движението, изменения в чувствителността, слабост в мускулите. 


Лечение

Лечението на дископатия зависи от тежестта на състоянието и симптомите, които като пациент изпитвате. Първата стъпка обаче е консултация с лекар, който да постави точна диагноза и да предложи подходящ подход за лечение. Той може да ви насочи към оперативно или неоперативно лечение – в зависимост от това в кой стадий е дисковата херния.

  • Операция – Няма да ви лъжем, операцията е един от вариантите за лечение. Специалистите обаче най-често го препоръчват, когато дисковата херния е в напреднал стадий. Така че не бързайте да се притеснявате. Преди това може да видите дали ще се повлияете от неоперативни методи на лечение.
  • Лекарства – Лекуващият специалист следва да определи дали имате нужда от медикаменти и какви да бъдат те. Нестероидни противовъзпалителни лекарства или кортикостероиди – лекарят трябва да прецени каква терапия да следвате. 
  • Кинезитерапия и упражнения – В някои случаи дископатия може да се подобри с покой и избягване на активности, които засилват болката. Кинезитерапия обаче също може да бъде предписана, за да укрепи мускулатурата около гръбнака и да подпомогне заздравяването на дисковете.
  • Озонотерапия и лазертерапия – Озонът е добре познат в медицината, а инжектирането на специална смес от озон и кислород води до намаляване на отока и възпалението. За по-добри резултати обикновено озонотерапията с комбинира с лазер такава. 


В заключение

Дисковата херния е заболяване, което изисква внимателна диагностика и индивидуално определено лечение. Трябва да потърсите своевременно медицинска помощ и да следвате препоръките на лекуващия си специалист. Добрата новина е, че медицината не спира да се развива, което позволява по-бърза диагностика и неоперативно лечение на заболяванията на опорно-двигателната система. 

Покажи още

Свързани статии

Back to top button
error: Content is protected !!