Други забележителностиЗабележителности

Църквата св. Богородица – Благовещение „Рибната църква” – в гр. Асеновград

Храм „Св. Богородица – Благовещение” в гр. Асеновград, известна още като Рибната църквата, е най-забележителния православен храм в града. Мястото е свещено за православните християни и място свързано с Пресвета Богородица Дева Мария. Църквата е посветен на Света Богородица и най-големият християнски празник – Благовещение – от където идва и името му. Храмът заедно с аязмото е построен през 1834-та год. На времето на това мястото е имало и параклис от 12-ти век, като се предполага, че е построен заедно с Асенова крепост. Днес от параклиса е останала единствено източната стена.

Безспорно най-известната сред икони в църквата е чудотворната икона Света Богородица Елеуса – рибната (както е наричат местните) има поверие, че е останала още от времето на стария параклис и че лекува тежки болести и помага на жени да заченат. Вярва се, че помага предимно на тези, които имат силна вяра в бог, не само в силата на иконите, но в това, че чудесата наистина се случват.

Друго нещо, което буди интерес е аязмото, което е  разположено под самата църква. Легендата гласи, че водата извираща от извора е с лечебни свойства и изпълнява желания. Тя помага при очни, бъбречни и други болести, единствено когато човек има чиста и искрена вяра в бог.

Всяка година на 25-тия ден иконата на Света Богородица се изнася от храма до Бачковсия манастир. На този ден хора от цялата страна се стичат за да вземат участие в пищната церемония.

Църквата „Света Богородица – Благовещение” е богато наследство, останало от предците за да ни помогне да укрепим и запазим вярата в себе си.

Покажи още

Свързани статии

Back to top button
error: Content is protected !!