Други забележителностиЗабележителности

Скален манастир свети Димитър Бесарбовски

Близо до Русе, в село Бесарбово се намира единственият действащ скален манастир у нас. Разположен е в меките варовикови скали край река Русенски Лом.

Възниква през 12 век по време на Второто Българско царство. По това време този тип църкви са били много разпространени. У нас има запазени и други такива, но в тях вече не се извършва богослужебна дейност. Първоначално монасите, които са търсили място за молитва са издълбавали килии в скалите. Постепенно са дълбаели по големи помещения, които се превръщали в църкви.Стремежът им за уединение и аскетизъм е причината за създаването им.

Скалният манастир е национален паметник на културата с голямо културно и архитектурно значение.

След обновлението манастирът Св. Димитър Бесарбовски привлича все повече туристи. Построени са нови постройки около скалната църква. Каменни стълби отвеждат до килиите, църквата, трапезарията  и изложбената зала с документи и снимки на манастира. В църквата няма запазени стенописи и няма данни дали някога е имала.

Идват посетители от цялата страна и чужбина да се възхитят на святата обител. Тук се извършват голям брой кръщанета.

Манастирът е наречен на местния светец Димитър Бесарбовски, който е бил игумен тук. След смъртта му, сляпата девойка, която открила тялото му прогледнала. Разнесла се мълвата за чудотворното изцеляване.

Скалният манастир е истинско богатство за нашата култура и буди все по-голям интерес.

Покажи още

Свързани статии

Back to top button
error: Content is protected !!