Други забележителностиЗабележителности

Манастир „Света Троица“- една стара обител , изпълнена с много дух

Старият девически манастир „Света Троица“ в китното градче Априлци е едно от малкото места в България, в които има толкова много Божествена сила и добротата се усеща, когато го посетиш. В него хората идват, за да се пречистят, да дарят и да благодарят за това, което имат, дори да е много малко. Тук няма лоши мисли, кражби и тревоги. Манастирът и до днес е действащ, а няма кой да го пази. Отворен е за посещения и въпреки, че няма кой да го стопанисва всичко е подредено чисто и красиво, дворът е невероятен. Има маса, отрупана със типичната за Априлци керамика, която явно се продава. Има и една купичка с дарения, които никой не пипва.Седи си там и се увеличава, свещите също си купуваш сам. Тук се разчита на честността и доброто у хората, което толкова ни удивлява до днес. Свикнали сме навсякъде около нас да се случват лоши места и когато посетим този манастир, пак оставаме мнителни.  А няма за какво- тук няма престъпност, няма кражби, няма поругаване на свети места. Дори посетителите на манастира, които са отседнали в съседните вили в Априлци, могат да преспят в старите кили на монахините. Хората идват в манастира, за да се поклонят или пък просто да си починат и да се заредят със живителната му енергия. Често си правят пикници или различни музикални събития. Когато има повод има свещеник, който пристига за да отслужи ритуал или литургия.
В манастира има стара костница, в която са положени останките на избитите монахини от турците по време на робството. „Света Троица“ е основана още през 1830 година и е била семейна църква. През 1831 година е донесено първото издание, отпечатано в Рилската обител. В началото е имало 40 монахини от Априлци и съседните села.
През 1876 година на посетителите са дадени по девет глътки свобода, толкова колкото е просъществувала Новоселската република след Априлското въстание. Селата, които днес са част от град Априлци, са опожарени и много хора са жестоко избити. Храмът е ограбен и запален, а монахините и свещеникът Георги Христов- изклани.
Параклисът към храма е превърнат в музей в чест на загиналите. Днес манастирът „Света Троица“ е паметник на културата и всеки, който идва в Априлци обезателно трябва да посети това уникално и изпълнено с душевност и сила място.

Покажи още

Свързани статии

Back to top button
error: Content is protected !!