БанскоВ БанскоЗабележителности

Църква Света Троица

Към няколко дневният престой в Банско и разходката за привърженици на поклоннически туризъм, забележителна остава църква „Света Троица“. Тя е построена през 1835 г и навява за българско минало. В нея са изложени поредица от стенописи, дърворезби, архитектурни решения и множество други творби и стенописи. В двора й е разположена кула-камбанария, с височина 29,50 м. Сама по себе си тя е дело на майстор Григор Доюв. Върху самата кула се намира часовников механизъм, изработен от Тодор Хаджираданов. По този начин църквата „Света Троица“ в Банско се превъплъщава в архитектурен образ, предаващ миналото и пресъздаващ представа за градски часовник с църковна камбанария.

В Банско не само гостоприемството е на ниво изисквано от съвременния турист, но и автентичността му е достатъчно силна, за да плени и да пробуди силно желание и интерес в търсене на нещо ново, невиждано и различно.

Забележителностите из всеки край на България са много, за решилият да посети Банско има още множество места, които могат да бъдат посетени и разгледани, а някои от тях дори са включени в Стоте национални туристически обекта.

Покажи още

Свързани статии

Back to top button
error: Content is protected !!