Интересно

3 забележителни обекта в Боровец, които трябва да видите

Разположен само на 70 км. от столицата София, курортът Боровец е любимо място за софиянци и туристи от цяла Европа. Кое обаче го прави така привлекателно, уникално и изискано, нека хвърлим поглед зад кулисите.

Особен чар, кристален въздух, прекрасни, снежни и пухкави писти, най-луксозни хотели Боровец виж тук. Няма как да не се подадем на всичко това, което ни предлага най-стария планински курорт на Балканите. Ето и местата, които е са за пропускане:

Връх Мусала – курортът Боровец е изходна точка до най-високата точка връх Мусала. Това е върхът, разположен най-близо до небесната синева, от всички върхове на Балканския полуостров. Връх Мусала достига 2925,4 м и е с 8 метра над връх Митикас от планината Олимп, Гърция.

Друг връх, който Мусала задминава е пиринския връх Вихрен, които е с 11 м. по-нисък. Името на Мусала произхожда от арабския и значи „място за молитва“. Някои неслучайно го наричат доминиращ или господстващ връх. Историята и фактите показват, че името му е дадено по време на османското владичество. Според легендите, които се разказват за връх Мусала, от него при ясно време може да се види Бяло море.

Дворецът Царска Бистрица – това е ловна хижа, създадена за Фердинанд I и Борис III. Строежът й започнал през 1898 г и приключил през 1914 г. Хижата дворец е във възрожденски стил и европейска архитектура. Тази постройка е важна част от миналото и историята на България, затова не е за изпускане да се разгледа. Царска Бистрица е комплекс от парк и красиви сгради, около които минава река Бистрица Мусаленска. Интериорът на двореца е впечатляващ, а обзавеждането най-луксозно и подобаващо за царски особи. Всяка една от стаите в двореца е снабдена с мебели и материи от естествени и скъпи елементи – коприна и памук. Просторната гостна в двореца е снабдена с дърворезба от Самоков, Трявна и Копривщица. Дворецът Царска Бистрица разполага със собствено ел. захранване, което доставя и топлата вода към водноелектрическата канализация. Всичко това съществува от 1912 г. И ако дворецът може само да се разгледа от гости и туристи, то за всички тях, съществуват идеални условия за настаняване, които са не по-малко царски в хотели Боровец.

Финландско селце – това са дървени къщички, разположени около хижа Ястребец. Наричани са така, защото архитектурата им силно напомня за този стил, а разположението в сърцето на Рила е доказателство. Намират се сред вековни борови гори, което предразполага към отлични условия за семейна почивка, романтичен уикенд или сбирка на стари приятели, сред чист и свеж въздух. Вилите са направени от финландски бор, а в тях има сауна. Недалеч от тях се намират полски тип къщи, които са по-подходящи за големи семейства и групи приятели. За най-взискателните и тези, които държат на съвременния лукс десетки хотели и заведения в Боровец, ще отговеят на всяко изискване.

Покажи още

Свързани статии

Back to top button
error: Content is protected !!