Интересно

3 факта за Бургас, които вероятно не знаете

Артистичен и вдъхновяващ – това е Бургас. Каквото и да кажем за града ще е малко. Морската градина е прекрасна, плажовете са чисти, езерата и островите в близост сякаш подканват посетителите на града да се впуснат в романтично пътешествие. С днешната статия ви даваме възможност да научите 3 любопитни факта за града.


Бургас е родният град на над 200 личности, допринесли за развитието на културата в България

Бургас може да се похвали, че повече от 200 популярни и до днес българи са родени точно там. Поети, певци, композитори, писатели, просветни дейци – градът несъмнено има съществен принос за развитието на родната култура. Градът, борил се толкова години за признанието морска столица на България, има многогодишни културни традиции в областта на музиката, поезията, театъра и изкуствата. Именно тук е поставено началото на националния конкурс “Бургас и морето”, провеждащ се и до ден днешен през лятото.

Тук са родени авторът на “Време разделно” Антон Дончев, великите и незабравими актьори Георги Калоянчев, Апостол Карамитев, Руси Чанев. Комикът Димитър Рачков също е родом от Бургас. Композиторът на “Приятели” Стефан Диомов, както и музикантът Тончо Русев също се нареждат сред видните бургазлии.

Градът се слави и с добре поддържани спортни зали и интересни събития, провеждащи се там. В Бургас има четири стадиона, две спортни зали и един спортен център. Ако планирате да посетите града и да посетите някое спортно събитие, обмислете варианта да отседнете в хотел до спортни зали или до Морската градина Бургас.


Атанасовско езеро дава възможност за разкрасяване с лечебна кал и луга
Неслучайно казваме разкрасяване. Калта разкрасява и подмладява. Не отричаме – факт е, че цапа много, но пък лечебните ѝ свойства са доказани. Някои шеговито наричат езерото най-големия открит спа център в България. Ако решите да го посетите, няма да сгрешите. Точната локация може да намерите лесно с Google Maps. Ние само ще ви ориентираме, че се намира между два от кварталите на града – “Изгрев” и “Сарафово”.

Езерото е част от Бургаския езерен комплекс. Заслужава си да го посетите не само заради лечебните свойства на лагута там, но и заради богатото разнообразие на флора и фауна. То е дом на многообразие от растителния и животинския свят. Част от растенията, намиращи се в околността, и животните, обитаващи езерото, са защитени със закон, поради риск от изчезване в световен план.


Бургас е вторият по площ град в България
Изненадахме ли ви с тази информация? Въпреки че Пловдив е вторият по големина град в България с население над 300 000 души, Бургас е над 2 пъти по-голям от него. Бургас се простира на площ от 253,6 кв. км, докато площта на Пловдив е 102 кв. км. Бургас се нарежда на втора позиция след София, що се касае до площта на града.

На тази площ от над 250 кв.м се намират немално красиви паркове, прекрасна морска градина, чудесни плажове, много паметници и църкви.

Покажи още

Свързани статии

Back to top button
error: Content is protected !!