Интересно

3 забележителни неща в Боровец, които ще помним

Знаете ли от кога датира историята на ски курорт Боровец. Този планински курорт е най-стария на Балканите и е създаден преди 119 години. За сътворяването му дело има генерал Тантилов, който е баща на планинска артилерия. В миналото той създал първата вила за почивки и отсядане в местност, известна като Чамкория. Местността се намирала на северните склонове от Рила планина. Днес последователи на тази вила са редица хотели в Боровец.

Години по-късно княз Фердинанд издигнал на това място, своята лятна резиденция известна до наши дни като Дворецът Царска Бистрица. Постепенно в годините това място се адаптирало и превръщало във все по-изискан курорт. Днес това място привлича столичния елит и не само.

Какво предлага курорта Боровец – това, че курорта е така популярен не го прави неподходящ за онези, които са решили да почиват пълноценно. На длъж и на шир, накъдето погледа може да се простре необятна синева, снежна покривка и тъмнозелени гори безмълвно свидетелстват за неповторимостта и чистия въздух на курорта. Подредбата на цялата планинска верига внушава сигурност и обещава приятни емоции на всеки. Хотели в Боровец са само едно от творенията на човека, които се грижат за спокойствието на всеки курортист, създавайки най-модерни условия за настаняване.

Пистите на Боровец – ски планинският курорт е 2 пъти домакин по време на състезания за Световната купа по ски-алпийски дисциплини. Това място създава отлични предпоставки за зимни спортове. Един такъв е Маркуджик, модерен ски център. В разгара на сезона, снежното покривало достига 2 м., а това е чудесна предпоставка за екстремните фенове на този спорт. Най-високото място от Боровец е 2560 м. Ски пистите в Боровец са с дължина 58 км. Всички те са осветени и пригодени за вечерни условия. На Боровец има и ски писти за бягане с дължина 35 км. В курорта има ски училища, машини за изкуствен сняг, ски скокове и ски съоръжения за биатлон. За най-малките гости на хотели в Боровец се предлагат идеални условия в снежен парк на име Borokids. Ски сезонът трае от декември до април.

Развлеченията на Боровец – уникална е възможността, която има всеки посетител на Боровец, а именно да се повози на шейна с кучешки впряг. От такава обиколка могат да се видят не само дълбоките снежни покривки на планината, но и дървени къщички, тъмнозелени борови гори, слънце и всичко това стопля душата. Самият курорт е на 1350 м. над морското равнище, а снегът е заслепяващ от отразяващото се в него слънце през деня. Животът и развлеченията обаче не спират, когато то залезе. В Боровец има множество нощни писти за скиорите, ресторанти и барове работят до късно, а след това хотели Боровец поемат цялата тълпа пуристи, за да осигурят подслон и комфортна, топла среда.

Покажи още

Свързани статии

Back to top button
error: Content is protected !!