Интересно

Плевен – древен град от модерното време

Плевен, един от средно големите градове на България, в който все още има оживление, а местата, които могат да се посетят и разгледат са действително достатъчно за няколкодневна екскурзия. За комфорта на такава допринасят стилните, луксозни и елитни заведения в Плевен.

Къде се намира Плевен – градът се разполага в Северна България и е административен град. До наши дни той представлява най-силно икономически развитото ядро на цяла Северозападна България.

История и минало на града – най-ранни данни от живот и дейност по тези земи има останали от 5 хил. пр.н.е.. За тях свидетелстват множество археологически находки останали от духовна култура и от народи като траките. За най-голямо доказателство се смята златното съкровище, намерено по българските земи. То носи името Вълчитрънското и се състои от 13 съда с общо тегло 12,5 кг.

Когато започва новата ера по тези земи част от Римската империя обхожда местността и така се появил днешния Плевен. На него е кръстена и първата крепост. Археологически сочат за строителство на множество административни, религиозни и военни постройки в този период. Едни от най-запомнящите се археологически паметници е ранно християнската базилика, която съществува от 4 век. Тя е и втора по големина след базилика на царя в Плиска.

През годините на Средновековието местността се състои от основна крепост с добре развита търговия, занаяти и монетосечение. Името на град Плевен, произлязло от плевел, поради буйната растителност, която имало по тези земи.

Обиколката из града може да премине в кратка почивка в заведения Плевен, след което да продължи към:

Съкровище от Вълчитрън, което е и най-ранното от намерените тракийски съкровища. Неговите размери също са най-големи и е една от древните находки за този период в Европа. За период е посочен късната бронзова епоха между XVI-XIII в.

Улпия Ескус е римски град, разположен на брега на река Дунав. Останките от постройките му изумяват и до днес туристи и случайни минувачи с грандиозност и архитектурни фрагменти.

Интерес събужда и друга забележителност в Плевенския край. Тя носи името Телиш. Открита е при археологически разкопки в местността „Редутите“ и около село Телиш. От останките на това място, учените получили богата информация за местните живели някога по тези земи.

В самия Плевен гостите могат да се полюбуват на съвременни постройки, модерни сгради и заведения Плевен. Всичко това съпроводено от много внимание за госта. Ако искате да отседнете някъде виж тук.

Покажи още

Свързани статии

Back to top button
error: Content is protected !!