Интересно

5 исторически места в Родопите, които си струват вниманието

Съществуват места и места. И докато съвременният турист е свикнал набързо да „отпива“ от всяка историческа или културна забележителност, без да губи ценно време, то препоръчваме ви да си приготвите списък. Такъв е добре да включва, както места и обекти за разглеждане, така и хотели, заведения и места за отсядане и почивка.

На тръгване към южните части на България и конкретно Източните и Средни Родопи, списъкът с топ интересни места за разглеждане може да включва:

Асеновата крепост – намира се в самата планина Родопи и е част от град Асеновград. От града я делят само 2 км. Крепостта съществува от времето на траки, а в Средновековието има стратегическа роля. Крепостта получава името на цар Иван Асен II. Днес в нея могат да се видят само останки, а единствената изцяло запазена постройка е църква „Света Богородица Петричка“. През 1991 г. е направена цялостна реставрация на църквата и от тогава до днес функционира като православен храм. Не забравяйте ако се отбиете по тези земи да посетите някои от заведения Асеновград, които може да видите тук. Гарантирано ще останете приятно изненадани от топло посрещане и настаняване и в хотели Асеновград.

Светилището на нимфите и Афродита – това място става популярно през 1898 г. Намира се на 14 км. от Димитровград, а още в миналото се превърнало и достойно защитава титлата си единствен нимфеум на България. И до наши дни това е най-добре съхраненото тракийско светилище, издигнато в руините на древен култов център. Още в миналото хората от село Каснаково, започнали да окопаят около основите, за да научат откъде извира водата. Отломките, които били събирани от това място влезли в употреба на по-късен етап. Някои от тях послужили за направа на училище, класен път към Хасково и църква в самото село. И до днес се разказват множество легенди за това място.

Александровската гробница – в нея могат да се разгледат тракийски стенописи. На това място е открит и съхранен първият графит. От 2011 г. става част от Стоте национални туристически обекта на страната, а към момента дори се класира за листата на ЮНЕСКО (световно културно наследство).

Узонджовският храм – най-голямата църква на страната. Намира се в село Узунджово и само на 11 км. от град Хасково. Идеята за построяването му била да е християнска църква. В годините на османско робство търпи промени, превъртаната е в джамия и едва през 2007 г. първоначалният облик е възстановен напълно.

Параклисът „Рождество Богордично“, Хасково – това е най-големият паметник издигнат на светата Божия Майка с Младенеца. Тази статуя е завършена през 2003 г. и само 2 години по-късно е вписана в „Световния рекорд на Гинес“. От 2009 г. става и част от списъка със 100-те туристически, национални обекта на България. В самия парк, където е издигната статуята на Божията Майка има и 30 метрова камбанария.

За повече информация научете и за заведения Асеновград или направете резервация. Хотели Асеновград ви очакват.

Покажи още

Свързани статии

Back to top button
error: Content is protected !!