Интересно

Язовир Кърджали

Колко от вас знаят, че именно язовир Кърджали е един от най – големите в нашата страна. Той се подрежда на трето място след язовирите Искър и Огоста. Отличава се с язовирната си стена, която е висока цели 103.5 метра.
Намира се на около 3 километра от града и подобна на тази язовирна стена няма на целия Балкански полуостров. Специфичното за нея е, че се издига точно над населено място и крепи води с обем от 500 милиона кубични метра и площ от 16 072 декара.
Язовира е направен в периода 1957 – 1963 година, в него се влива река Арда, река на име Боровица и много други малки реки. От всичките му страни може да се забележат скали и скални комплекси, които предлагат изключително красиви гледки.

В посочените по-горе години в страна ни масово се сторят язовири, като основната причина е напояване и електроенергия. Според други строежа на този язовир, както и язовирите Студен кладенец и Ивайловград е било стратегически ход, с който се подсилва отбраната на страната ни, при нападение от Турция.
В днешни дни туристите са привлечени освен величествената стена и красивите гледки на язовира, а и от възможността за от риболов, гребна база, каране на водни колела, както и други водни съоръжения с мотори. По бреговете има множество заведения, хотели с басейн, вили и къщи за гости и други.
Местата за настаняване за многобройни, а известна дестинация е селцето Главатарци, където може да посетите хотелски комплекс, съчетал в себе си лукс и хармония с природата, предлагащ всичко необходимо за пълноценна и незабравима почивка – http://glavatarski-han.com/. Ще останете очаровани от качеството на услугите и обслужването на приветливия екип, който ще ви посрещне там.
Ако сте от хората, които се привлечени от природата и водоемите ви препоръчваме горещо да посетите язовира, около него има множество селца, природни забележителности, ресторанти и заведения, разположени във водата, както и места за настаняване.

Покажи още

Свързани статии

Back to top button
error: Content is protected !!