Интересно

Старата Даскалоливница в град Елена

Още през 1844 година в град Елена е отворено модерно класно училище, което е било най-модерното по онова време. Тогава се е намирало в специална къща, която е построена за него. Днес това е един от паметниците на културата в града. Даскалоливницата се намира в самия център на Елена и няма как да я подминеш. Към нея има църква „Свети Никола“ както и известният Камбуров хан. Едва ли има човек, който да е преспивал в някои от прекрасните хотели в Елена и да не е посещавал Архитектурно-историческия комплекс. В самия двор се намира и красивата църква „Успение на Пресвета Богородица“. Ако ходите там, задължително си носете книжката с печатите, защото Даскалоливницата е част от Стоте национални туристически обекта на България.

Училището е създадено благодарение на големия възрожденец Иван Момчилов, който е учил в Атина и Русия и решил, че трябва да покаже наученото и тук. Дори бил разпитван от властите в Османската империята заради гимнастическата си подготовка, защото тогава се смятало, че тя е част от военната подготовка.

За построяването на сградата средствата дошли от гражданите на Елена. А лично Петко Славейков, който е възпитаник на училището, му дал името „Даскалоливница“, защото от него излизали даскали. Много от българските учителите по онова време са се обучавали точно тук, а после са имали възможността да предадат наученото в различни кътчета на България.

След Освобождението за кратко е било използвано за държавна болница, но по-късно отново е подновило дейността си. Сградата има два етажа, които и до днес могат да се видят. На приземния етаж има три големи стаи, които са били дюкяни. Първият етаж е бил за учениците и учителите, имало е две класни, една стая за учителя и специално помещение за съхранение. Днес тази част е превърната в постоянна експозиция с предмети от обучението- различни учебници и помагала както и глобус. През 1963 година Даскалоливницата е реставрирана основно и към нея е добавена експозиция за историята на Елена до Руско-турската война. Днес приземният етаж е „Християнско изкуство от втората половина на ХІХ век“- много икони и различни църковни предмети от разрушената църква в село Шилковци.

В двора в сградата на Камбуровия хан има богата етнографска колекция. Има запазени дамски и мъжки дрехи, носени от еленчани през ХІХ и ХХ век. Ханът е бил в село Йовковци, но по-късно е преместен заради строежа на язовир „Йовковци“. Тук е и най-старият храм в града- „Свети Никола“, който най-вероятно съществува още от 1518 година. През 1837 година до него е построена и църквата „Успение на Пресвета Богородица“, която е била най-големият храм в страната до 1878 година.

За всички посетители на Даскалоливницата има осигурен екскурзовод, който провежда интересни беседи.

Покажи още

Свързани статии

Back to top button
error: Content is protected !!