Интересно

Какво не знаем за Обзор и неговите възможности за лятна почивка?

Обзор е от тези морски градчета, които носят спокойствие и особено очарование. Създаден преди близо три хилядолетия, днес градът е предпочитан за почивка от множество туристи. Комбинацията от красива природа и чисто море го превръщат в любимо място на мнозина.

Обзор предоставя възможност не само за отмора, но и за забавления. Ресторанти, барове, дискотеки, басейни, пързалки са на разположение на гостите на града. Многообразни са и вариантите за настаняване в района – от малки семейни хотели до апартаменти под наем в Обзор в луксозни комплекси.  

Едно от най-атрактивните места в града е неговият плаж – Обзор има една от най-дългите плажни ивици в България. Плажът условно може да бъде разделен на три – Северен, Централен и Южен, като в първите две части е охраняем. Там са разположени множество заведения, свободна зона и зона, в която гостите могат да наемат чадъри и шезлонги.

Плажът е чист, с фин пясък, което го превръща в чудесен вариант за тези, които са решили да събират тен под слънчевите лъчи. На плажа също да се практикуват и водни спортове като гмуркане, каране на водни ски, сърф и джет, плажен волейбол и плуване. Нудисти и туристи, търсещи тишина и усамотение, най-често се насочват към Южния плаж, тъй като по-голяма част от плажната ивица там е неохраняема и дива.  

Ако сте в Обзор, не трябва да пропускате да видите центъра на града, в който история и съвремие се преплитат по интересен начин. Красиви фонтани, поддържани пейки и градинки, места за отдих и лятно кино – това са само малка част от нещата, които ще ви направят впечатление, ако се разходите из градския парк. Ще забележите още останки от античния град Хелиополис и фрагменти от римския храм на Юпитер, като можете да посетите и историческия музей, ако се интересувате от древната история на града.

Недалеч от парка се намира площадът с часовниковата кула и фонтана. Кулата достига 12 метра височина, като най-отгоре от четирите ѝ страни са разположени кръгли часовници. Около нея е изградена сцена за представления, на която гостуващи в града артисти представят своята програма. Площадът е любимо място за сладки приказки и вечерни сбирки на местни и туристи, така че не забравяйте да се отбиете до него и вие.  

Друго емблематично място за центъра и града е църквата “Св. Йоан Предтеча”. Смята се, че е построена през 1904 г. върху останки от предишен храм. Любопитно е, че до построяването ѝ в града е имало само една църква и тя се е помещавала в частен дом – в къщата на Байкушеви. В началото на миналия век в Обзор пристига свещеникът Недю Спасов, който дава идеята за построяването на храма “Св. Йоан Предтеча”. Днес църквата е отворена за миряни и всеки, който желае, може да се помоли и да запали свещичка.  

Интересни за посещение места има не само в Обзор, но и около него. Ако търсите място, далеч от шума, но не и от града, ви препоръчваме да се разходите по екопътека “Калето”. Пътеката свързва северозападните покрайнини на Обзор със средновековната крепост “Козяк”, която местните наричат “Калето”, а общата ѝ дължина е близо 2 км. Преминава се през гъста гора, като половината от пътя е равен и с удобства, подходящи и за компании с деца.

По маршрута могат да се видят Аязмото – чешма с лековита вода, и Първомайската поляна – поляна с огнище, пейки, маси и люлки. Разходката може да се съчетае с пикник или вкусно барбекю.

Покажи още

Свързани статии

Back to top button
error: Content is protected !!