Други забележителностиЗабележителности

Връх Дамга

Връх Дамга, или както много хора го наричат Вазов връх, е един от най-красивите в северозападната част на Рила. Висок е цели 2 669 метра и до него се стига само за час от хижа Иван Вазов. А до Седемте рилски езера и хижата със същото име има пешеходен преход, който продължава около 4 часа. Много туристи, които отсядат в някои от красивите хотели в Сапарева баня, идват специално, за да посетят върха и красивите езера.

На запад от връх Дамга е Урдиният циркус и склоновете са много стръмни и скалисти. Склоновете се спускат към тревистите заравненост на Голямо и Малко Пазардере. Връх Дамга свързва Отовишкия рид и Пазардренския. О там минава и най-големият вододел на Балканите.

Според легендите специфичното име на върха е дошло от дамгосването на овцете в Пазардере. През Вазовия връх преминава специална пътека с червена маркировка, която тръгва от циркуса на Седемте Рилски езера и води хижата на връх Мальовица.

Наблизо се намират красивите Урдини езера, които са амфитеатрално в западната половина на Циркуса Урдин. Това е и най-стръмната част на Северозападна Рила и там природата много прилича на високите върхове на Алпите. Над циркуса и езерата са високите Дамга, Залени рид, Гоям мермер, Малък мермер, Ушите и Мальовица. Те ги обграждат и сякаш ги защитават.

Езерата са малки и предимно с кръгла форма. Но имат уникални и разнообразни брегове. Някои са равни, а други скалисти и много стръмни. Най-високо се намира езерото, което югоизточно от връх Дамга и на 2375 метра височина. То е кръгло и на места дълбоко до 5 метра,в водата е кристално чиста и доста студена. На ниско е езеро Паницата, най-голямо пък е Урдино езеро. Най-малко е невероятно красивото Рибно езеро или както го знаят местните Дамгско. То е и най-известно сред туристите и любителите на природата. Съвсем близо е до върха, в южната част на Зелени рид. Има най-голяма водосборна област. Край североизточния му бряг се намира и на-кратката пътека, която води от Говедарци до хижа „Иван Вазов“. Проходите по нея не са никак лени, защото мястото е трудно проходимо и по нея минават само опитни планинари или поне група с водач.

Връх Дамга е едно от най-живописните места в Рила и е част от туристическия маршрут към хижа „Мальовица“.

Покажи още

Свързани статии

Back to top button
error: Content is protected !!