БанскоИнтересно

Банско история

В днешната статия сме решили да ви разкажем на кратко за историята на един град, извествен сред български и чуждестранни туристи със своите ски писти и семейни хотели. Едва ли знаете, но град Банско се намира на 925 метра надморска височина. Смята се, че съществени причини за установяването на тази локация са били наличието на голям брой водоизточници и прохладния планинския климат през лятото.

Според историци първите заселници били племето Меди, което е тракийско. Както се оказва обаче градът е сменял неколкократно стоите владетели. Намереното светилище на богиня Хера свидетелства за гръцко управление. В периода трети-четвърти век преди Христа пък градът е бил управляван от Римляните. Останките от Ситан Кале  – крепост, която е с изключителна стратегическа важност по поречието на река Места –  са ясни доказателства за това. Тя се намира на километри от Банско и е била дом на римския владетел.

Окончателното формиране на селището е отразено исторически в периода девети-десети век. Периодът на възраждане е и период на възход и развитие на град Банско. Изградени са дъскорезници, тепавици, множество воденици и други занаятчийски ателиета. В допълнение за прославянето на града е и факта, че той е родно място на видни българи като Неофит Рилски, Паисий Хилендарски и поета Никола Вапцаров.

Ако сте отседнали в някой семеен хотел до лифта в Банско и се чудите какво да посетите в самия град, то неминуемо трябва да започнете своята обиколка с родната къща музей на българския книжовник Неофит Рилски. Архитектурата на тази сграда ще ви върне в едно друго време, където оградите са зид от камъни, а вътре в малкото дворче са сгушени къща с чердак. Всъщност в двора се помещават две здания. Едното е къщата, в която е живеело семейството, а в другата се е помещавало основаното от бащата на Неофит Рилски училище. Изненада за всички туристи и посетители е все още съществуващ тунел, чиито край отвежда към църквата. В далечни времена той се е използвал за бягство при нападения.

Заинтригувахме ли ви с тази малка част от история на града? Ако е така, то не се замисляйте да посетите Банско при първа възможност.

Покажи още

Свързани статии

Back to top button
error: Content is protected !!