Интересно

Априлци

Априлци е разположен в обширна красива котлоивина с живописна панорама гледка, заобиколена от резерват Северен Джендем, връх Ботев известен, като най-високия връх в Стара планина, връх Триглав и уникално красивия връх Марагидик.

http://aprilci-pochivka.com/.

Водопад Видимско пръскало е сред най-красивите и пленителни природни забележителнотси из нашите земи. Природния феномен е разположен до ВЕЦ Видима, на изхода на китното село Видима, в непосредствена близост до възрожденското градче Апрлици. Маршрутът с дължина 16 км, от квартал Видима до самия природен феномен се характеризира, като лек и приятен, без наличие на опасни терени.

ВЕЦ Видима е изграден точно на водослива на двете реки Пръскалска и река Лява Видима. В непосредствена близост до ВЕЦ-а се намира хижа Видима. За достигане до грандиозния водопад Видимско пръскало се преминава през моста при ВЕЦ Видима и се продължава по чакълеста пътека, разположена по протежението на река Пръскалска. Пленителния водопад Видимско пръскало води своето начало от живописния връх Юрушка грамада и китната седловина Пилешки полог, обединявайки водите на три бистри потока в поразителна водна каскада. Образувалия се преди хиляди години водопа, спира дъха със своята неподправена изящна красота.

Фееричния водопад се спуска устремено по източната част на внушителния скален венец на Северен Джендем, на височина от 80 метра, с което гордо се нарежда на втроро място по височина след Райското пръскало, извисяващ се на 124,5 метра.

До природния феномен се достига по еко пътека Видимско пръскало, чието трасе върви по протежението на река Пръскалска, преминавайки през вековна букова гора, отвеждайки до скалната стена. От която се спуска самия водопад с гръм и трясък, образувайки приказна феерия от блестящи капчици вода. По целия маршрут на еко пътеката, за улеснение на посетителите са поставени обозначителни табели.

Местността около природния феномен е уникално красива, със своите живописни пейзажи, предразполага към активен отдих и развлечения през горещите летни дни. Във въздуха се носи прохлада и блоуханната свежест на вековните букови гори. Благоприятни условия се разкриват и за привържениците на скалното катерене, подходящи както за професионалисти, така и за любители ентусиасти на този атрактивен спорт.

В района могат да бъдат разгледани множество забележителности, чиято концентрация е най-голяма във възрожденския град Априлци. Интерес за посетителите представляват храмът Свети Георги, църквата Света Петка Параскева и девическия манастир Света Троица. Една от най-новите атракции в Априлци, се счита 34 метровия кръст открит на 22 май 2006 година по повод 130 годишнината от Априлското въстание и 30 годишнината от провъзгласяването на Априлци като град, привлича хиляди посетители от цялата страна и чужбина.

Покажи още

Свързани статии

Back to top button
error: Content is protected !!