Забележителности

Банско представлява уникално селище от международно значение за туризъма. Такъв е курорта от 1979 г. и до наши дни. Наред с красоти и прелест от планината Пирин, тук има и не една природни забележителности и исторически местности. От тях са съхранени останки на антични крепости в местността Старото градище, известна още като Ситанкале. Тя се разполага на 4 км на югозапад от града. Не по-малък интерес буди и местността Юлен, разположена по течението на реката Демяница. Недалеч от Старото градище има надгробни могили, останали от времето на траки. Западно от курорта Банско се разполага и вековната местност Доброкьовица, датираща от II в. В нея са открити бронзови медицински инструменти, останали от някогашното средновековно селище. Тази част е известна и с местността Св. Троица, разположена в североизточна посока от Банско. На югоизток от курорт Банско са останките на църквите „Св. Илия“ и „Св. Георги“.

Банско се слави със самобитност и култура, възрожденска архитектура и неповторими кулинарни специалитети. Всеки гост стъпил поне един път в този край на България остава вечно в негов плен, защото тук е уловен духа на банскалии, а възможността всеки да се потопи в дебрите на Пирин планина, неустоимо предложение.

Сред множеството места, които могат да се обиколят и разгледат в края около Банско са Банска укрепена къща и Къща-музей Никола Вапцаров. Първата забележителност, представлява типична къща със специфичен подтип от възрожденска къща. Построена е през XVIII в., а в края на 60-те г. от XIX в. е изцяло завършена. В нея могат да се видят планово-пространствени композиции, функционална конструкция и организация, заимствани от чепинската къща. На по-долен етаж от нея се разполагат избата и стопански помещения, а в горната й част има надлъжен чардак с боария, месилник и кашчи, наред с две гостни стаи. Тук не липсват и типичните за онова време дървени греди и каменно ядро. Като цяло къщата е уникална, изградена от камък, кал и варова смес. Някога тя е била най-сигурното звено от за самоотбрана постройка в Банско.

Като цяло курорта Банско се слави с несравнимо архитектурно, историческо и художествено наследство. За него свидетелстват множество паметници и постройки, както и съхранени бележки, оставени от знайни и незнайни личности.

Интерес за всеки стъпил в Банско, събужда и Къща-музей Никола Вапцаров. Някога тя била родно място и дом на великия български поет. Комплекса е съпроводен от етнографска изложба, иконна изложба и се е превърнал в дома на изкуствата.

Полезен сайт за избор на хотели в Банско може да откриете ТУК!